Door corona niet op vakantie. Krijg ik geld terug?

Vanwege corona is het onzeker of u op vakantie kunt. De maatregelen rondom het coronavirus zijn naar verwachting de komende periode nog niet helemaal opgeheven. Maar wat als uw reisorganisatie ondanks de coronamaatregelen uw geboekte reis niet annuleert? Lees hier wat uw rechten zijn als u het advies van de overheid en het RIVM opvolgt en niet meer op vakantie wilt.

Voorbeeld

U neemt de maatregelen rondom het coronavirus serieus. Daarom wilt u uw geboekte vakantie bij een reisorganisatie annuleren. U wilt wel graag uw geld terug en vraagt zich af waar u op kunt rekenen.

Krijg ik geld terug bij annuleren door corona?

Als de reisorganisatie de reis annuleert vanwege corona, heeft u recht op terugbetaling van de reissom. Er mogen geen nieuwe coronavouchers meer worden uitgegeven voor reizen die zijn geboekt na 1 januari 2021.

Als u zelf uw vakantie annuleert vanwege corona, moet u annuleringskosten betalen. Vaak is dat 35% tot 90% van de totale reissom. Dit hangt van de reisvoorwaarden af.

Moet ik nu al de volledige reissom betalen?

In principe moet u het restant van de reissom voor uw vakantie betalen op de afgesproken datum. Ook als niet duidelijk is of door de coronamaatregelen de vakantie kan doorgaan. U kunt de reisorganisator vragen om betaling van het restantbedrag uit te stellen tot duidelijk is dat de geboekte vakantie ondanks de coronamaatregelen kan doorgaan.

Niet betalen is niet verstandig

Het is niet verstandig om vanwege de coronacrisis niet te betalen. Het is namelijk nog onbekend wat de situatie rondom het coronavirus straks is. Stel dat de coronamaatregelen  het toelaten dat de reis dan toch kan plaatsvinden. Het niet betalen van het restant is dan achteraf niet terecht. Mogelijk annuleert de organisatie dan de overeenkomst omdat u uw betalingsverplichting niet bent nagekomen. Daardoor bent u volgens de voorwaarden waarschijnlijk een deel van de reissom kwijt. Gaat de reis uiteindelijk niet door vanwege corona en heeft u wel alles betaald? Dan moet de reisorganisatie de reissom terugbetalen.

Ondanks corona is het vakantiepark nog open

Sommige vakantieparken zijn ondanks het coronavirus nog open. De faciliteiten zoals restaurants en zwembaden zijn dan vanwege de coronamaatregelen echter wel dicht. Dat maakt een vakantie op het park tijdens de coronacrisis natuurlijk een stuk minder interessant. Wettelijk gezien is er door het coronavirus geen gebrek aan het gehuurde huisje. De verhuurder kan nog steeds aan zijn verplichting voldoen, namelijk de vakantiewoning aan u ter beschikking stellen. Er is dan ook geen tekortkoming aan de kant van de verhuurder. Als er verder geen belemmeringen zijn om het gehuurde te gebruiken, dan komt dat voor rekening en risico van de huurder. Als er geen sprake is van tekortkoming aan de kant van de verhuurder, kunt u helaas ook geen huurvermindering of schadevergoeding van de verhuurder vorderen. Een van de voorwaarden hiervoor is namelijk dat er sprake moet zijn van een tekortkoming aan de kant van de verhuurder.

Betaalt de annuleringsverzekering bij annuleren door corona?

Als door corona de reis niet doorgaat, is er volgens de voorwaarden van veel annuleringsverzekeringen geen dekking. Sommige verzekeraars hebben hun beleid iets versoepeld.