Door corona niet weg in de meivakantie. Krijg ik geld terug?

Vanwege corona heeft de regering afgeraden om komende meivakantie met vakantie te gaan. De maatregelen rondom het coronavirus zijn naar verwachting na deze periode nog niet helemaal opgeheven. Daarom raadt het kabinet ook af om een vakantie te boeken als u dit nog niet heeft gedaan. Maar wat als uw reisorganisatie ondanks de coronamaatregelen uw geboekte reis niet annuleert? Lees hier wat uw rechten zijn als u het advies van de overheid en het RIVM opvolgt en niet meer op vakantie wilt.

Voorbeeld

U neemt de maatregelen rondom het coronavirus serieus. Daarom wilt u uw geboekte accommodatie op een vakantiepark in Nederland tijdens de meivakantie annuleren. U geeft hiermee gehoor aan de oproep van premier Rutte. U wilt wel graag uw geld terug en vraagt zich af waar u op kunt rekenen.

Krijg ik geld terug bij annuleren door corona?

Wilt u door het coronavirus uit voorzorg uw vakantie annuleren? Zou u op korte termijn vertrekken en is door corona nog niet duidelijk of de vakantie kan doorgaan? Vraag dan de reisorganisatie schriftelijk te verklaren dat ze de overeenkomst willen nakomen. Doen ze dit niet (op tijd)? Dan heeft u mogelijk recht op een (deel) van uw geld terug of een zogeheten Corona-voucher.
Als er een negatief reisadvies is, of als de reis verder in de toekomst ligt, zoals de meivakantie of zomervakantie, dan kunt u annuleren. U moet dan wel annuleringskosten betalen. Vaak is dat 35% tot 90% van de totale reissom. Dit hangt van de reisvoorwaarden af.

Moet ik nu al de volledige reissom betalen?

Het is nog niet duidelijk of u naar uw adres voor de meivakantie kunt gaan, gezien de corona situatie. Ook is er (nog) geen negatief reisadvies. Mogelijk vraagt de reisorganisatie toch het restant te betalen voor een (pakket)reis die in of vlak na de meivakantie begint. Het advies is in de meeste gevallen om wel de resterende reissom te betalen. Of anders in gesprek te gaan met de reisorganisatie om nu alvast om te boeken of een ‘coronavoucher’ aan te nemen. Betaalt u volledig en gaat de reis toch niet door vanwege corona? Dan krijgt u vaak alsnog de keuze tussen omboeken of een voucher.

Niet betalen is niet verstandig

Het is niet verstandig om vanwege de coronacrisis niet te betalen (ook wel: opschorten) als dat wel moest.. Het is namelijk nog onbekend wat de situatie rondom het coronavirus straks is. Stel dat de reis dan toch door kan gaan. Het niet betalen ervan is dan achteraf niet terecht. De reisorganisatie gaat naar alle waarschijnlijkheid niet akkoord gaan met uw opschorting van de betaling. Mogelijk annuleert de organisatie dan de overeenkomst. Daardoor bent u volgens de voorwaarden waarschijnlijk een deel van de reissom kwijt. Om dit te voorkomen kunt u het beste betalen. Of zelf annuleren als u niet wilt gaan.
Gaat de reis uiteindelijk niet door vanwege corona en heeft u wel alles betaald? Dan krijgt u waarschijnlijk de coronavoucher aangeboden.

Ondanks corona is het vakantiepark nog open

Sommige vakantieparken zijn ondanks het coronavirus nog open. De faciliteiten zoals restaurants en zwembaden zijn vanwege corona echter wel dicht. Dat maakt een vakantie op het park tijdens de coronacrisis natuurlijk een stuk minder interessant. Wettelijk gezien is er door het coronavirus geen gebrek aan het gehuurde huisje. De verhuurder kan nog steeds aan zijn verplichting voldoen, namelijk de vakantiewoning aan u ter beschikking stellen. Er is dan ook geen tekortkoming aan de kant van de verhuurder. Als er verder geen belemmeringen zijn om het gehuurde te gebruiken, dan komt dat voor rekening en risico van de huurder. Als er geen sprake is van tekortkoming aan de kant van de verhuurder, kunt u helaas ook geen huurvermindering of schadevergoeding van de verhuurder vorderen. Een van de voorwaarden hiervoor is namelijk dat er sprake moet zijn van een tekortkoming aan de kant van de verhuurder.

Als het vakantiepark door corona moet sluiten

Als het vakantiepark door corona moet sluiten van de overheid is de situatie anders. In dat geval kan het park het gehuurde niet aan u ter beschikking stellen. Dat kan betekenen dat u de kosten voor het gehuurde vakantiehuisje terugkrijgt. Het ligt eraan wat daarover is vastgelegd in de algemene voorwaarden. Dit kan ook gebeuren in de vorm van een tegoedbon.

Betaalt de annuleringsverzekering bij annuleren door corona?

Als door corona de reis niet doorgaat, is er volgens de voorwaarden van veel annuleringsverzekeringen geen dekking. Sommige verzekeraars hebben hun beleid iets versoepeld. Lees hier meer over in de veel gestelde vragen bij Corona en vakanties.

Meer over het coronavirus