Ik heb last van overhangende takken van de buren

Overhangende takken kunnen voor een hoop ongemak zorgen. U heeft misschien minder zonlicht, of u ervaart overlast van vallende bladeren in uw tuin. Als de buren de overhangende takken niet snoeien, mag u dan zelf de snoeischaar ter hand nemen? In dit artikel leest u hoe u dit probleem het beste aanpakt.

Voorbeeld

De boom in de tuin van uw buren staat prachtig, maar wordt ieder jaar groter. Inmiddels hangen flink wat takken over de erfgrens. Dit zorgt voor overlast, want ze hangen precies boven de tuintafel. U wilt daarom dat de buurman de takken snoeit.

Wat te doen bij overlast van de boom van de buren?

Als u last heeft van takken uit de tuin van uw buren, dan is het verstandig om op een vriendelijke manier het gesprek aan te gaan. In het burgerlijk wetboek staat dat dit schriftelijk moet, maar u kunt dit natuurlijk ook eerst persoonlijk vragen. Dat is vaak beter voor de goede relatie met uw buren. Vertel dat u last heeft van de takken en vraag of ze deze willen snoeien tot aan de erfgrens. Dat is namelijk de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de boom. Bied daarbij meteen aan dat ze daarvoor ook in uw tuin mogen komen als het vanaf hun kant niet lukt. Op deze manier lost u het probleem vaak op een prettige manier op.

Mag je overhangende takken zelf snoeien?

U mag overhangende takken van de buren zelf snoeien als zij dit zelf niet binnen een redelijke termijn doen. U mag alleen niet zomaar met de snoeischaar aan de slag. Het advies is om de buren ruim van tevoren te laten weten dat u hun takken wilt knippen en hierover duidelijke afspraken met elkaar te maken. Juridisch gezien hoeft u die afspraken niet schriftelijk vast te leggen, maar het voorkomt wel discussie achteraf. Als u vervolgens aan de slag gaat, mag u de takken niet verder dan de erfgrens afknippen. Daarnaast mag u ook niet te zwaar terugsnoeien en moet u de juiste snoeitechniek gebruiken. Zo voorkomt u schade aan de boom of plant. U kunt hiervoor natuurlijk ook een professional inschakelen. Uw buren hoeven de kosten voor het snoeien niet te betalen. De wet geeft u namelijk bevoegdheid zelf te snoeien, niet de verplichting.
De gesnoeide takken kunt u teruggeven aan de buren. Als zij ze niet willen hebben, kunt u ze zelf afvoeren. Het is verboden om het snoeiafval in hun tuin terug te gooien.

Voorbeeldbrief om afspraken te maken over het snoeien

Gebruik onze voorbeeldbrief om schriftelijk te vragen overhangende takken te verwijderen. In de brief kunt u meteen aangeven wanneer u van plan bent zelf te snoeien.

Voorbeeldbrief Overhangende takken

Download de voorbeeldbrief en pas deze aan naar uw eigen situatie om aan uw buur te vragen om de beplanting terug te snoeien.

Voorbeeldbrief Overhangende takken DOCX, 25 kB Download

En vruchten die in mijn tuin vallen?

Vruchten of noten die van de boom van de buren in uw tuin vallen, mag u houden. Ze zijn dan uw eigendom. Zolang de vrucht nog aan de boom vast zit, is deze het eigendom van de buren. U mag dus niets uit de boom van de buren plukken. Ook niet als de tak waar de vrucht aan zit boven uw grond hangt.

Komt u er samen niet uit?

Natuurlijk heeft het de voorkeur om samen tot goede afspraken te komen. Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan en eventueel buurtbemiddeling in uw gemeente in te schakelen. U bent immers buren van elkaar. Maar soms ontstaat er toch een conflict en komt u als buren recht tegenover elkaar te staan. Zit u of dreigt u in zo'n situatie te komen? Dan staan onze juristen voor u klaar.

Mag je zelf snoeien? Doe de test

2 buurmannen praten met elkaar bij de schutting

Heb je last van takken die overhangen in jouw tuin? Doorloop de vragen en je weet meteen wat je kunt doen om het probleem op te lossen.   

Krijg meteen advies
2 buurmannen praten met elkaar bij de schutting