Wat kan ik doen als mijn buren overhangende takken niet terugsnoeien?

Planten, struiken en bomen zijn prachtig in een tuin, maar kunnen ook zo groot worden dat de beplanting overhangt naar uw tuin. Wat kunt u dan doen?

Voorbeeld

De boom in de tuin van uw buren staat prachtig, maar wordt ieder jaar groter. Inmiddels hangen flink wat takken over de schutting in uw tuin. U heeft deze takken liever weg vanwege uw eigen tuin en uitzicht.

Vraag uw buren om de overhangende takken te snoeien tot de erfgrens

In het Burgerlijk Wetboek staat dat u uw buren dit eerst schriftelijk moet vragen. U kunt dit natuurlijk ook eerst persoonlijk vragen, vaak is dat beter voor een goede relatie met uw buren. Doen zij dit niet binnen een redelijke termijn? Dan kunt u de overhangende beplanting zelf snoeien tot aan de erfgrens. U mag tijdens het snoeien geen schade aan de beplanting of boom toebrengen.

Komt u er samen niet uit?

Natuurlijk heeft het de voorkeur om samen tot goede afspraken te komen. U bent immers buren van elkaar. Maar soms ontstaat er toch een conflict en komt u als buren recht tegenover elkaar te staan. Zit u of dreigt u in zo'n situatie te komen? Dan staan onze juristen voor u klaar!