Heb ik ook een onderzoeksplicht als ik een woning niet kan bezichtigen?

Als koper moet u een woning vooraf altijd goed (laten) onderzoeken. Of de verkoper u hier wel of geen gelegenheid voor geeft, maakt voor de wet niet uit. De onderzoeksplicht blijft van toepassing. In dit artikel leest u hoe deze plicht werkt en hoe u eraan kunt voldoen.

Voorbeeld

Na maanden van zoeken op Funda en veel telefoontjes met makelaars is eindelijk uw bod op een woning geaccepteerd! Natuurlijk wilt u weten of de woning geen verborgen gebreken heeft, maar u krijgt amper tijd voor een bezichtiging. Geldt in dit geval de onderzoeksplicht dan wel?

Als koper heeft u een onderzoeksplicht

Hoe ouder de woning, hoe groter de kans op gebreken. Maar natuurlijk kan ook een nieuwe(re) woning gebreken hebben. Volgens de wet heeft u als koper de plicht te onderzoeken wat de bouwkundige staat van de woning is. Dat heet de onderzoeksplicht (zie ook dit artikel).

Deze verplichting speelt vooral een rol als u na de koop geconfronteerd wordt met verborgen gebreken. Bijvoorbeeld een lekkage of rotte dakconstructie. Als het gebrek al zichtbaar was toen u de woning kocht, dan kunt u de verkoper niet aansprakelijk stellen. U heeft de woning namelijk gekocht in de staat waarin die op dat moment was. Schade door verborgen gebreken kunt u meestal alleen verhalen als u aantoont dat u voldaan heeft aan uw onderzoeksplicht.  

U voldoet aan de onderzoeksplicht als u de woning zo goed mogelijk bekijkt en onderzoekt

Heeft u twijfels over bepaalde onderdelen van de woning of de staat van het onderhoud? Stel daarover dan vragen aan de verkoper of makelaar. Dat betekent ook dat u aanvullend onderzoek moet (laten) doen, als daar aanleiding toe is. 

Ook met een bouwkundig onderzoek voldoet u aan de onderzoeksplicht

En dit kunt u dan ook aantonen. Bewijzen dat u voldaan heeft aan uw onderzoeksplicht zonder bouwkundig onderzoek, is een stuk ingewikkelder. U kunt een bouwkundig onderzoek laten uitvoeren binnen de wettelijke bedenktijd. Dat hoeft dus niet te zorgen voor vertraging in het aankoopproces. Dat is gunstig, want u moet vaak snel een beslissing nemen.

De woning niet goed onderzoeken kan grote financiële gevolgen hebben

De woningmarkt in Nederland is krap en de belangstelling voor koophuizen is groot. Het gevolg kan zijn dat u als koper vaak niet eens de kans krijgt een woning te bezichtigen. Of misschien alleen een snel rondje door het huis. U neemt het maar voor lief, want u bent allang blij dat u kans maakt op een woning. Maar besef wel dat u hierdoor een risico loopt. Blijkt later namelijk dat er schade is door gebreken die u vooraf had kunnen ontdekken of vermoeden? Dan kunt u die schade niet verhalen op de verkoper.

Is de situatie op de woningmarkt geen geldig excuus?

Nee, voor de rechter speelt dit geen rol. U heeft als koper nu eenmaal een onderzoeksplicht. Dat u geen of weinig tijd heeft gehad voor een bezichtiging, verandert daar niets aan. 

Advies: schakel een makelaar in 

Over het algemeen kunt u uw mogelijke nieuwe woning wél bezichtigen als u een eigen (aankoop)makelaar inschakelt. Extra voordeel hiervan is dat een makelaar vaak weet waar u op moet letten. Een makelaar is meestal geen bouwkundig expert. Hij kan echter wel inschatten of een bouwkundig onderzoek raadzaam is. 

Ondanks de krappe woningmarkt blijft de onderzoeksplicht belangrijk

Het is goed dat u zich dat realiseert. Hopelijk vindt u uw droomwoning en helpt deze informatie u met het aankoopproces. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze juristen. We helpen u graag!