Voorbeeldbrief Verzoek tot inzage

Met de voorbeeldbrief die u hieronder kunt downloaden kunt u een verzoek tot inzage van uw (verwerkte) persoonsgegevens doen. 

Wilt u weten welke persoonsgegevens een organisatie van u heeft vastgelegd? Gebruik dan deze voorbeeldbrief

Gedrag op het internet wordt uitgebreid gemeten en geanalyseerd en ook cybercriminaliteit is een steeds groter probleem. Waren voorheen vaak bedrijven het slachtoffer, tegenwoordig zijn het steeds vaker invididueen die te maken krijgen met online ciminaliteit. Denk aan de voorbeelden zoals de hack bij de GGD of Booking.com. De waardevolle persoonsgegevens en/of betaalgegevens van heel veel gebruikers worden bij zo’n hack gestolen. Deze gegevens worden doorverkocht en later gebruikt door een derde partij. Deze gebruikt de persoonsgegevens voor commerciële doeleinden, zoals eigen advertenties, verkoopaanbiedingen of zelfs Whatsapp- of e-mailfraude. De AVG kan u meer invloed geven, omdat u de bedrijven kunt aanspreken op de manier waarop ze met uw gegevens om gaan.

U kunt met de AVG namelijk een verzoek doen tot:

  • inzage van de persoonsgegevens;
  • (mogelijke) toestemming van gebruik persoonsgegevens intrekking;
  • wissen van uw persoonsgegevens;
  • gebruik persoonsgegevens beperken. 

Met de voorbeeldbrief hieronder kunt u eenvoudig een rectificatie vragen van de door een organisatie verwerkte persoonsgegevens.

Document thumbnail

Voorbeeldbrief Verzoek tot rectificatie

Download de voorbeeldbrief en pas deze aan naar uw persoonlijke situatie.
Downloaden DOCX-document, 25 kB