Sterke stijging energieprijzen: wat betekent dat voor mijn energiecontract?

27-10-2021
Stijging gasprijzen

De gasprijzen zijn wereldwijd enorm opgelopen en stijgen nog steeds. De energieleveranciers berekenen deze hogere prijzen aan de huishoudens door. Daar heeft u als huishouden last van of u krijgt er last van. Lees hier wat de afspraken zijn over het aanpassen van de energietarieven.

Wanneer wordt mijn energierekening duurder?

Dat is afhankelijk van het soort energiecontract. Heeft u een energiecontract met een vaste prijs en dit contract loopt door, dan heeft u daar op korte termijn geen last van.
Dit is anders als:

  • uw contract met een vaste prijs voor energie binnenkort afloopt;
  • u een variabel tarief heeft en de energieleverancier per 1 januari 2022 de energieprijzen verhoogt;
  • of als u een energiecontract met een dynamisch tarief heeft.

In deze situaties merkt u snel dat de uw energieprijzen aangepast worden.

Mag de energieleverancier de prijzen verhogen wanneer het contract afloopt?

Ja, dat mag in principe. Wanneer het contract afloopt, mag de energieleverancier een hogere prijs vragen. De energieleverancier mag u een aanbod doen, maar u bent vrij om al dan niet op dat aanbod in te gaan. U kunt dus ook overstappen naar een andere energieleverancier met betere tarieven.

Mag de energieleverancier het contract tussentijds beëindigen?

Dat mag niet zomaar. Alleen in de gevallen zoals die in het contract of in de algemene voorwaarden staan omschreven. Hierbij gaat het meestal alleen om de situatie dat de klant de energierekening niet betaalt. Maar de energieleverancier mag het contract niet beëindigen alleen omdat de tarieven stijgen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan het energiebedrijf verplichten om energie te blijven leveren tegen de eerder afgesproken (lagere) tarieven.

Mag de energieleverancier tussentijds de voorwaarden aanpassen?

Wil de energieleverancier de energieprijzen tussentijds verhogen of het contract voortijdig opzeggen? Meld dit bij de ACM. Heeft u een rechtsbijstandverzekering bij 1 van de Achmea merken? Onze juristen kunnen u dan helpen.

 

Wat als mijn energieleverancier failliet gaat?

De ACM controleert of de energieleveranciers aan de verplichtingen voldoen. Als dit niet meer lukt, kan de ACM de vergunning van de energieleverancier intrekken. Dit gebeurde onlangs bij energiebedrijven Welkom Energie en Enstroga. Een ander energiebedrijf neemt u dan als klant over. U komt dus niet zonder gas en licht te zitten

Wat doet de overheid aan de stijgende energieprijzen?

De overheid verlaagt de energiebelasting. Dit doet de overheid om de energierekening betaalbaar te houden ondanks de sterk stijgende energieprijzen. Voor een huishouden met een gemiddeld gebruik kan dit een verlaging van € 400 per jaar betekenen.