Sterke stijging huurconflicten bij verkoop huurwoningen zet zich door

16 juli 2025 - Sinds begin 2024 ziet Stichting Achmea Rechtsbijstand een opvallende toename van het aantal meldingen van juridische conflicten over de beƫindiging van huurovereenkomsten. Zowel in de eerste 6 maanden van 2024 als in het eerste halfjaar van 2025 ontvingen wij ongeveer 2.700 meldingen van geschillen tussen huurders en verhuurders. Dat is een stijging van bijna 30% ten opzichte van dezelfde periode in voorgaande jaren. Steeds meer geschillen gaan over verhuurders die de huur opzeggen, omdat zij de woning willen verkopen.

 “Deze stijging van huurgeschillen zet zich door”, zegt Eva Jongenelen, gespecialiseerd jurist bij Stichting Achmea Rechtsbijstand. “Wij zien dat vooral particuliere verhuurders vaker proberen huurovereenkomsten te beëindigen. Hierdoor ontstaan regelmatig conflicten met huurders die zich beroepen op huurbescherming.”

 

Groeiend aantal huurwoningen in de verkoop

De toename is deels te verklaren door het groeiende aantal huurwoningen die met name particuliere verhuurders in de verkoop zetten. Een groot deel van de verkopende verhuurders geeft aan dat verhuur niet meer rendabel is. Verhuurders die de verhuurde woning bijvoorbeeld als oudedagvoorziening hebben gekocht, gaan op zoek naar andere manieren om hun inkomen na hun pensionering te waarborgen.

 

Een juridische check helpt

“We zien dat sommige verhuurders ten onrechte opzeggronden aanvoeren of onvoldoende rekening houden met de belangen van huurders. Tegelijkertijd kampen verhuurders met de vervelende situatie dat zij hun woning graag in onverhuurde toestand willen verkopen, maar dat dit soms lastig is. Een verhuurder kan gedurende de looptijd van een huurcontract namelijk niet zonder meer de huur opzeggen. Verder geldt voor huurcontracten voor onbepaalde tijd dat er sprake is van huurbescherming voor de huurder. Dat betekent dat de huur alleen kan worden opgezegd op basis van een wettelijk geldige reden. Verkoop van de woning is in de meeste gevallen geen opzeggrond.

 

Het is dus belangrijk dat zowel huurders als verhuurders zich goed informeren over hun rechten en mogelijkheden”, vertelt Jongenelen. “Voor huurders is het gezien de krapte op de woningmarkt vaak moeilijk om een nieuwe woning te vinden. Voor verhuurders zijn er wellicht mogelijkheden om de verhuurde woning toch te kunnen verkopen. Zo kan een verhuurder een huurwoning verkopen, als hij een koper vindt die bereid is het huurcontract over te nemen. Ook kunnen huurder en verhuurder afspraken maken, bijvoorbeeld door de huur met wederzijds goedvinden te beëindigen. Denk hierbij aan het betalen van een opzegvergoeding aan de huurder.” Jongenelen benadrukt dat het daarom belangrijk is om alle opties na te gaan als een verhuurder de huur wil opzeggen. “Om geschillen te voorkomen, is een juridische check vaak verstandig. Voor zowel huurders als verhuurders”.