Mag de buurman beveiligingscamera’s plaatsen?

Michiel komt op een dag thuis en ziet dat zijn buurman beveiligingscamera’s heeft geplaatst. Een camera heeft hij bij het tuinhek geplaatst en is op de tuin gericht. Maar de camera registreert niet alleen de tuin van de buurman, ook de tuin van Michiel valt binnen het vizier. Daarnaast kun je zo ook direct de keuken van Michiel binnenkijken. In dit voorbeeld uit de praktijk leest u over uw recht op privacy als uw buurman beveiligingscamera’s plaatst.

Speciale software schermt het huis af

Als Michiel zijn buurman aanspreekt geeft deze aan dat Michiels huis en tuin niet te zien zijn door speciale software. Deze software schermt het huis van Michiel af met een zwart filter. Hij laat zelfs foto’s zien waarop dit duidelijk te zien is. Toch zit het Michiel niet lekker en hij vraagt zich af of de buurman dit wel mag doen.

Stiekem filmen mag niet

Een beveiligingscamera ophangen is niet verboden, maar dit mag niet op iedere plek. Zo mogen er geen camera’s geplaatst worden zonder dit te laten weten aan de persoon die gefilmd kan worden. Daarom hangen er vaak bordjes in openbare ruimtes met de melding dat er camera’s zijn. Ook mogen er geen camera’s geplaatst worden op gevoelige ruimtes, zoals sanitaire- religieuze- en pauzeruimten.

Schending van privacy

In het geval van Michiel had de buurman eerst moeten overleggen voordat hij de camera’s plaatste. Hij mag niet zomaar de handelingen en bewegingen van Michiel opnemen zonder dat Michiel daar toestemming voor geeft. Dit is schending van privacy. Verder oordeelde de rechter dat de speciale software geen garantie is dat Michiel niet wordt opgenomen. Deze software is immers eenvoudig te hacken, anders in te stellen of tijdelijk worden aan- of uitgezet. De buurman moest uiteindelijk een andere manier vinden om zijn huis en erf te beveiligen.

Wat kunt u doen als uw buurman camera’s plaatst?

1. Zijn de camera’s op uw woning of erf gericht?

U moet uitzoeken of de camera’s van de buurman op uw woning en erf zijn gericht. In sommige gevallen mogen de camera’s wel op uw woning en erf gericht zijn, maar dan mogen uw handelingen en bewegingen niet opgenomen worden. Speciale software die opname van buren voorkomt, geeft geen zekerheid dat dit inderdaad niet gebeurt. Deze software kan gehackt worden, anders ingesteld of tijdelijk worden aan- of uitgezet, waardoor beelden toch te zien zijn.

2.Wat is het doel van de beveiligingscamera’s?

Het doel van het plaatsen van de beveiligingscamera van de buurman moet helder en bekend zijn bij u. Bijvoorbeeld:

  • Beveiliging wegens diverse inbraken;
  • Beveiliging wegens vernielingen;
  • Beveiliging wegens andere incidenten;
  • Beveiliging wegens minder valide.

3. Zijn camera’s noodzakelijk voor het doel?

Vraag u zelf af of het plaatsen van de camera noodzakelijk is voor het doel van de buurman. Zo ja, is de aangewezen plaats de enige plaats? Kortom: zijn er alternatieven mogelijk? Bijvoorbeeld:

  • Verlichting op tijdschakelaar of beweging;
  • Nepcamera;
  • Een andere soort camera met een andere soort lens of filmhoek;
  • Een andere plek aan de woning;
  • Camera zonder geluid.

Heeft u hulp nodig?

Neem dan contact met ons op. Onze juristen helpen u graag verder.

Hulp nodig van een jurist?

Rechtsbijstandverzekering bij Interpolis, Centraal Beheer, FBTO of Avéro Achmea? Meld uw zaak. Onze juristen staan voor u klaar.

Geen rechtsbijstandverzekering?

LegalGuard geeft snel juridisch advies voor een vast laag tarief.

Zaak melden
Ga naar LegalGuard