2019: het jaar van de zonneparken en windenergie

In 2019 zagen we een flinke toename van het aantal initiatieven voor windparken en zonneparken. Deze parken hebben soms vergaande gevolgen voor mens en natuur. In Brabant gingen de omwonenden in beroep tegen een vergunning voor zo’n zonnepark.

Weerstand tegen windturbines en zonnepanelen

Windparken en zonneparken zijn noodzakelijke, nieuwe energiebronnen. De windturbines worden wel steeds hoger, tot soms 240 meter. In het volgebouwde Nederland zijn er dus altijd veel omwonenden die zicht hebben op die windturbines en de gevolgen ervan meemaken. Ook het volbouwen van weilanden met zonnepanelen roept weerstand op. De ontwikkelaar kan nog zo mooi beschrijven dat er bloemrijk grasland naast de zonnepanelen wordt ingezaaid. En dat er schapen omheen gaan lopen. Hectares vol zonnepanelen wijken op het oog weinig af van een kassencomplex. In een kas staat ook groen. Maar dat is niet hetzelfde als een groene weide, vinden omwonenden.

Liever zonnepanelen op het dak

In Brabant hebben we beroep ingesteld tegen een vergunning voor zo’n zonnepark. De omwonenden willen geen zonnepark. Ze vinden dat de panelen beter op de daken van woningen of bedrijven kunnen liggen. En dat het landschap open en groen moet blijven. En als de groene open weide dan toch moet verdwijnen, willen omwonenden een groenstrook tussen het zonnepark en hun woningen. De rechtbank oordeelde dat de gemeente het plan niet goed heeft onderbouwd. Ook de landschappelijke inpassing van het zonnepark voldeed niet. De gemeente moet haar huiswerk over doen en met een beter plan komen.

Heeft u een (juridische) vraag over windturbines in uw omgeving?

Of wilt u bezwaar indienen tegen een zonnepark in uw buurt? Onze juristen helpen u graag verder. Meld uw zaak direct of neem hiervoor contact met ons op.