Thema: Reorganisatie

Word je door een reorganisatie ontslagen? Of gaat het bedrijf waar je werkt reorganiseren en krijg je een andere functie of werkplek? Misschien heb je de eerste signalen over een mogelijke reorganisatie gekregen. Of heb je al gehoord dat je arbeidsovereenkomst wordt ontbonden? In zo'n vervelende situatie is het logisch dat je je zorgen maakt over de toekomst en twijfelt over je mogelijkheden. Daarom lees je hier antwoorden op veel vragen over reorganisaties, zodat je weet waar je op moet letten als je werkgever gaat reorganiseren.

Wat is een reorganisatie?

Met een reorganisatie worden veranderingen binnen een bedrijf doorgevoerd, vaak geleid door veranderende economie, regelgeving of innovaties. De reorganisatie gaat bijvoorbeeld om veranderingen in de structuur van het bedrijf. Of in de manier waarop er binnen het bedrijf wordt gewerkt.
Reorganisaties hebben grote gevolgen voor werknemers. Er vallen ontslagen doordat bij herstructurering functies komen te vervallen. Of werknemers krijgen gedwongen een andere functie of werkplek. Regelmatig brengt de reorganisatie verandering van arbeidsvoorwaarden met zich mee. Een reorganisatie moet aan bepaalde regels voldoen. Zo is het bijvoorbeeld bij ontslag bij reorganisaties van belang dat het afspiegelingsbeginsel juist wordt toegepast.

Waar moet je op letten bij een reorganisatie?

Je hebt wellicht de eerste geruchten over een mogelijke reorganisatie gekregen. Al zijn het nog geruchten, op zo'n moment is het begrijpelijk dat de onzekerheid onder de medewerkers toeneemt. Laat je daarom zo goed mogelijk informeren over de mogelijke reorganisatie. Hoe beter je op de hoogte bent, hoe beter je voorbereid bent op een eventueel ontslag. Hieronder lees je tips over wat te doen als je werkgever mogelijk gaat reorganiseren.

Achtergrond van de reorganisatie

Gaat jouw werkgever misschien reorganiseren? Verzamel dan zoveel mogelijk informatie over de achtergrond van deze reorganisatie. Ga na wat er speelt in het bedrijf. En wat de reden is dat je werkgever gaat reorganiseren. Vraag hierover goed door bij je werkgever. Het is belangrijk om te weten of je door de reorganisatie ontslagen wordt en of er andere gevolgen zijn voor jouw functie.

Tip: Misschien hebben de Ondernemingsraad of Personeelsvertegenwoordiging (als die er zijn) al informatie over de reorganisatie, of kun je alvast contact leggen met de afdeling HR of andere collega’s die in dezelfde situatie zitten.

De financiële gevolgen van ontslag bij reorganisatie

Ontslagen worden door reorganisatie heeft uiteraard financiële gevolgen. Bijvoorbeeld op je inkomen als je een WW-uitkering moet aanvragen. Maar een reorganisatie heeft mogelijk ook gevolgen voor je pensioen, persoonlijke en inkomensafhankelijke toeslagen en verzekeringen. Er zijn verzekeringen tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Die sluit je bijvoorbeeld af bij het aangaan van een hypotheek. Als je zo’n (woonlasten)verzekering hebt, is het verstandig alvast na te kijken wat de voorwaarden van de verzekering zijn.

Wat is een passende functie bij reorganisatie?

Als jouw functie vervalt door de reorganisatie kun je misschien een andere baan krijgen binnen hetzelfde bedrijf. Dit heet een ‘passende functie’. Een passende functie is een baan die past bij jouw opleiding, ervaring en capaciteiten.

Tip: Ga alvast na of er in het bedrijf andere functies of vacatures voor je zijn.

Meer informatie over ontslag bij reorganisatie

Meer weten over de regels van een reorganisatie? Bijvoorbeeld of je een ontslagvergoeding krijgt, of wie als eerste ontslagen wordt? Lees er meer over in onze artikelen over reorganisatie.

Gratis online advies bij reorganisaties

vrouw met bril achter laptop

Krijg je te maken met een reorganisatie en wil je snel weten waar je aan toe bent? Probeer dan gratis onze handige adviestools over werk en ontslag.

Direct online advies
vrouw met bril achter laptop