Campers worden steeds populairder als het gaat om op vakantie gaan. Het biedt veel vrijheid en gemak en je kunt prachtige plekken bezoeken. Bovendien zijn er steeds meer bedrijven waar je een camper kunt huren. Maar waar moet je nu op letten als je hebt besloten om met een camper op vakantie te gaan? Lees hier de blog en tips van onze jurist Anke de Jong, die haar vakantie vierde met een camper.
De camper die we huurden heeft maar 27 kilometer op de teller en is dus gloednieuw. We stappen in en rijden al toeterend de straat uit. De buren zwaaiden ons enthousiast uit, nadat ze onze camper van binnen hadden bewonderd. Met een B-rijbewijs mag je deze camper al rijden, dus we mogen de camper allebei besturen. De camper mag dan niet zwaarder zijn dan 3500 kilo. Gelukkig had ik voor onze vakantie een paar kilo eraf getraind, waardoor we een paar extra flessen wijn mee konden nemen. De sfeer zat er meteen goed in. Radio aan en het zonnetje brak al door. Onze vakantie kon beginnen.
Ik keek achterom en zag dat de deur van de koelkast was opengeklapt. Ik maakte de gordel los en liep naar achteren. Op dat moment vloog de fles bakboter met een sierlijke bocht uit de koelkast en belandde op de grond. De dop spatte los en de zo blinkende vloer zat onder de vette spatten. Ik pak de fles van de grond en wil deze terug zetten, maar toen hoorde ik vanuit de cabine ‘Pas op, een bocht’. Op datzelfde moment stuurt mijn partner voorzichtig naar rechts, maar helaas voor mij: niet voorzichtig genoeg. Ik verlies mijn evenwicht en val met de fles boter nog in mijn hand op de tafel. Inmiddels was de tafel ook besmeurd met boter. Wat een vet begin van onze vakantie!
Dat leerden wij aan het begin van onze vakantie. Later bleek dat de koelkast zo nieuw was, dat er nog een klein stukje plastic vanuit de fabriek tussen de vergrendeling zat. Die heb ik er tussenuit gehaald en hierna bleef de koelkast – zelfs na het nemen van de scherpste bochten – wel dicht. Hierna kon er niets meer misgaan, dachten we...
Dat was toen we over een drempel reden. Tijdens een koffiepauze deden we voorzichtig het kastje open. Ik zeg nadrukkelijk ‘voorzichtig’, want door het rijden kan er van alles uit de kastjes vallen. Helaas was een wijnglas geknapt. Die was onder druk komen te staan tussen de potten pindakaas en chocoladepasta. Ach, we hadden genoeg glazen mee, dus we reden vol goede moed verder. Toch besloten we de volgende keer de zware spullen onderin de camper te leggen en het lichte spul bovenin. Tja, door schade en schande word je wijs.
Toen we in het mooie Zeeuwse Veere een parkeerplek zochten, doemde voor ons een tunneltje op. We keken elkaar vragend aan. Passen we hier met onze camper onderdoor? Gelukkig hangt onder de binnenspiegel een sticker met de hoogte van de camper: 2.98 meter. Op het tunneltje stond: “Doorrijhoogte 2.70 meter”. Dat ging dus niet lukken. Belangrijk dus om hier goed naar te kijken. Het is erg handig om de afmetingen van de camper, ook de breedte en lengte, te noteren. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
Het is raadzaam om een schadeverzekering voor inzittenden en een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Mocht je door eigen schuld een aanrijding krijgen, dan is niet alleen je camper maar ben jij als bestuurder ook goed verzekerd. Gelukkig is bij ons verder alles goed gegaan. We genoten van het vrije leven. Zelfs een lange file mocht de pret niet drukken. We hebben altijd een drankje bij de hand en moet je nodig plassen dan loop je gewoon even naar het eigen toilet.
We zijn al met al twee weken weg geweest, maar het voelde als véél langer. Het is ons zelfs zo goed bevallen dat we volgend jaar een half jaar met onze eigen camper door Europa trekken. De camper is al gekocht. Deze keer checken we uiteraard voor vertrek of de koelkast wel goed dichtzit.
Lees hier de extra tips:
Check de aanwezigheid van een groene kaart als je naar het buitenland gaat. Voor sommige landen is een digitale versie onvoldoende en moet het groene document ook fysiek getoond worden
Bij het ophalen van de camper krijg je van de verhuurmaatschappij duidelijk instructies, zowel mondeling als via een filmpje. Zorg dat je echt weet hoe alles van binnen en van buiten werkt en vraag om uitleg als iets niet duidelijk is
Check het aantal vrije kilometers. Als je veel gaat rijden kies dan een aanbieder met een vrij aantal kilometers, anders komt er zo’n 0,20 – 0,25 per km aan kosten bij en dan kunnen de kosten aardig oplopen. De huurvoorwaarden verschillen per verhuurder en per land. Voor Australië en Nieuw-Zeeland geldt bijvoorbeeld een onbeperkt aantal kilometers. In Amerika en Canada wordt het kilometerpakket verrekend in de huurprijs
Loop voor vertrek met de verhuurder de hele camper binnen en buiten na op eventuele schade en aanwezige inventaris. Maak zelf volop foto’s en laat bij schade in het verhuurcontract goed de omvang en de plek vastleggen. Maak bij een schade samen met de verhuurder een foto en laat deze zien om misverstanden te voorkomen. Maak ook een foto van de km-stand. En herhaal deze check als je de camper weer inlevert.
Fijne vakantie alvast!
Anke de Jong
Jurist Verkeer