Een ongeluk zit in een klein hoekje. Meestal komen beide partijen er gelukkig samen wel uit. Maar wat als 1 van de betrokkenen niet wil meewerken?
Dorien fietst met haar e-bike op een voorrangsweg, als een auto plotseling van een parkeerplaats weg rijdt en haar aanrijdt. Dorien wordt geraakt en valt met fiets en al op de grond. Geschrokken stapt de bestuurder van de auto uit en zegt dat ze niet voldoende uit had gekeken. De bestuurder belt een ambulance en die behandelt Dorien aan haar verwondingen. Het letsel lijkt gelukkig mee te vallen, maar haar e-bike heeft ook een flinke klap opgelopen met schade tot gevolg. Een kwestie van alles netjes regelen met de verzekering, zou je denken? Niet als het aan de bestuurder van de auto ligtā¦
Dorien is in alle commotie alleen in de gelegenheid om het telefoonnummer van de bestuurder te noteren. Als Dorien een paar dagen later belt om de schade verder te regelen, zegt de bestuurder van de auto dat Dorien een fraudeur is en dat ze nergens meer aan wil meewerken.
Gelukkig is er een meisje uit het dorp dat alles heeft zien gebeuren. Dorien kan haar gegevens via via achterhalen. Daarnaast zijn meneer en mevrouw Barendse langs de plek van het ongeval gelopen, die op hun beurt weer de ambulancebroeder kennen. Uiteraard wil Dorien graag de schade op haar e-bike verhalen op de bestuurder van de auto. Via een appje belooft de bestuurder dat ze binnen 24 uur haar gegevens doorgeeft, maar het is geen verrassing dat ze dat niet doet. Ook geeft de bestuurder aan dat ze het voorval bij haar autoverzekering gemeld heeft en daar aangeeft dat Dorien geen schade zou hebben.
Het 06-nummer van de bestuurder is dan wel bekend, maar de rest van diens gegevens niet. Het 06-nummer is wel het eerste aanknopingspunt om te zorgen dat de schade van Dorien vergoed wordt. Dorien heeft een rechtsbijstandverzekering en neemt contact op. De jurist voor haar zaak googelt het nummer en dit blijkt te matchen met een advertentie van een auto die te koop staat. De kleur, het merk en het type auto kloppen precies met de auto die betrokken was bij het ongeval. Hiermee hebben we het kenteken van de bestuurder, waarmee onze jurist een melding kan doen bij de autoverzekering van de bestuurder.
Omdat de bestuurder eerder verklaarde dat Dorien geen schade had, ontstaat een discussie over wie er nu aansprakelijk is. Gelukkig is daar Facebook: de bestuurder blijkt berichten geplaatst te hebben die haar betrokkenheid aantonen. Dat in combinatie met de verklaringen van de getuigen is genoeg om de vraag over de aansprakelijkheid te beantwoorden in het voordeel van Dorien. Zij kan gelukkig haar e-bike weer laten maken en hopelijk nog vele veilige kilometers fietsen.