Vasthouden van je mobiel op de fiets mag niet meer

In dit artikel leest u meer over de regels voor het gebruik van een mobiele telefoon op de fiets.

Als de politie ziet dat u tijdens het fietsen uw telefoon (of een ander mobiel elektronisch apparaat zoals een navigatiesystemen, tablet of muziekspeler) vasthoudt, dan kunt u een boete krijgen. Deze nieuwe wet is ingegaan op 1 juli 2019 en de boete bedraagt €95,00. Als u stilstaat mag u uw telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat wel vasthouden en gebruiken.

Mag ik fietsen met een koptelefoon of 'oortjes' met muziek op?

Het is niet verboden, maar het kan wel gevaarlijke situaties opleveren, omdat het afleidt. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid op de fiets, maar u mag het andere verkeer niet hinderen of in gevaar brengen. Als je een gevaarlijke situatie veroorzaakt, kunt u een bekeuring krijgen. Voor het luisteren van muziek op de scooter geldt hetzelfde.

Ook verboden voor trambestuurders en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig

Vanaf 1 juli 2019 mag u ook geen elektronisch communicatieapparaat meer vasthouden als u een gehandicaptenvoertuig of tram bestuurt. Als u deelneemt aan het verkeer zonder een voertuig te besturen, is het niet verboden. Bijvoorbeeld op een paard of als voetganger.

Geen smartphone in de auto

Het gebruik van de mobiele telefoon in de auto is al langer verboden. U brengt daarmee anderen en uzelf in gevaar. De boete die u daarvoor kunt krijgen is € 240,00.