Wat zijn de regels voor het dragen van een mondkapje?

Sinds 1 december 2020 geldt in Nederland de mondkapjesplicht voor iedereen vanaf 13 jaar en ouder. De mondkapjesplicht is van toepassing in alle publieke binnenruimten. Als u zich niet houdt aan deze verplichting, riskeert u een boete van € 95,-. In dit artikel leest u waarom het verplicht is een mondkapje te dragen en wanneer u een mondkapje moet dragen.

Voorbeeld

U loopt in een overdekt winkelcentrum met tassenvol cadeautjes voor de feestdagen. Uw handen zijn vol en uw spatscherm is beslagen. Op dat moment komt er een boa op u afgelopen en u krijgt een boete van € 95,-. Waarom? U was toch niet meer in een winkel en u had uw spatscherm toch op?

Waarom een mondkapjesplicht?

Er wordt gesteld dat een mondkapje verspreiding van het coronavirus kan tegengaan of in ieder geval vermindert. Dat wil iedereen. Daarom is het dragen van een mondkapje nu verplicht. Om deze verplichting in te voeren, had de overheid een wettelijke basis nodig. Anders was er sprake van schending van de grondrechten van de burgers. De plicht van het dragen van een mondkapje staat namelijk tegenover het recht op de onschendbaarheid van het lichaam. De coronawet (officieel: de Tijdelijke wet maatregelen covid-19) is op 22 oktober 2020 aangenomen. Op basis van de coronawet kan de minister de mondkapjesplicht instellen, omdat deze wet is gericht op hygiënemaatregelen. Deze wet komt na 3 maanden automatisch te vervallen, tenzij deze wordt verlengd.


Waar moet ik een mondkapje dragen?

U moet in verschillende situaties een mondkapje dragen. Kort samengevat is dat in alle publieke binnenruimten. Publieke binnenruimten zijn gebouwen en ruimten waar iedereen vrij naar binnen mag lopen. Hierbij kunt u denken aan:

 • Super- en bouwmarkten;
 • Musea, theater, bioscoop en horeca (als u een vaste zitplaats hebt in een restaurant, bioscoop en theater mag het mondkapje af en als u weer gaat lopen moet het mondkapje weer worden gedragen);
 • Bibliotheken;
 • Trein- en busstations en de verplichting in het openbaar vervoer tijdens de rit blijft bestaan;
 • Tankstations;
 • Luchthavens;
 • Contactberoepen, zoals de kapper, schoonheidssalon of rijinstructeur;
 • Het voortgezet (speciaal) en hoger onderwijs (tijdens de les mag het mondkapje af);
 • Een overdekt winkelcentrum, zoals in het voorbeeld, valt ook onder een publieke binnenruimte.


Wanneer hoef ik geen mondkapje te dragen?

Zoals bij elke wet of maatregel gelden er verschillende uitzonderingen. Zo ook bij de mondkapjesplicht. Bij de uitzonderingen geldt de mondkapjesplicht niet, maar let op: instellingen kunnen hun eigen regels hanteren en daar moet u zich dan aan houden.

 • Het basisonderwijs en vakken in het onderwijs: gym, zang, toneel en dans;
 • Belijden van godsdiensten: moskeeën, kerken, synagogen en tempels;
 • Ziekenhuizen en zorginstellingen;
 • Zorgverleners, zoals huisartsen en fysiotherapeuten;
 • Mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten;
 • Kantoren en clubgebouwen;
 • Tijdens sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv.


Wat als ik geen mondkapje draag?

De boete voor het niet dragen van het mondkapje in publieke binnenruimten is € 95,-. Voor de leeftijdsgroep van 13 tot 16 jaar is de boete € 38,-. De boete is een strafbeschikking. Bent u het niet eens met de boete? Dan kunt u bezwaar maken. U moet dan binnen 14 dagen verzet instellen bij het Openbaar Ministerie. U krijgt geen strafblad, maar wel een notitie in uw justitiële documentatie. 


HOE KAN IK EEN BOETE VOOR HET NIET DRAGEN VAN EEN MONDKAPJE VOORKOMEN?

De politie en de boa’s controleren of u een mondkapje draagt. Ook moet het mondkapje voldoen aan de regels. Het mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken. Een spatscherm, sjaal of bandana kan daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. U kunt wasbare of wegwerpmondkapjes kopen bij verschillende winkels. Ook kunt u zelf mondkapjes maken aan de hand van de beschrijving van de overheid.