Wat als een woning mankementen vertoont na aankoop?

vrouw vangt lekkage met een pan op

Nella en Evelien kochten een statig oud pand

Ze zijn ontzettend blij met dit juweeltje, zoals zij het zelf beschrijven. Nadat ze de woning betrekken ontdekken zij een vochtplek in de hal, die niet eerder is opgevallen. Toch blijkt er al langer sprake te zijn van een vochtprobleem, want het stucwerk staat een beetje bol en blijkt los te zitten. Ze gaan op onderzoek uit en ontdekken dat een lekkage in de dakgoot van de buren de veroorzaker is. Hierdoor sijpelt water in de muur van de woning van Nella en Evelien.

Nella en Evelien willen de verkopende partij aansprakelijk stellen. Gezien de schade moet dit mankement al voor de verkoop van de woning aanwezig zijn geweest. Alleen hebben zij het pand gekocht van een woningcorporatie die eerder de woning verhuurde. De verkopende partij heeft dus niet zelf in de woning gewoond. Daardoor is het lastig aan te tonen dat de verkoper wist van de aanwezige lekkage. Nella en Evelien vragen onze juristen om hulp. Kunnen zij nog íets betekenen, want dit voelt niet eerlijk?

Onze jurist raadt aan om met de buren te praten

Het is immers hun dakgoot die voor problemen zorgt. Zo gezegd, zo gedaan. De buren schrikken erg van de ontstane schade bij Nella en Evelien. Zij wisten niet eens dat hun dakgoot lek was. Via hun verzekering kan de schade die is ontstaan bij Nella en Evelien worden vergoed. En zelf herstellen ze direct de goot, waardoor het euvel ook écht voorgoed is verholpen. Uiteindelijk zijn de buren Nella en Evelien zelfs dankbaar, de schadehersteller vertelt namelijk dat de verstopping ook bij hen tot forse schade had kunnen leiden. En dat is nu voorkomen. Zo vormt een open gesprek met elkaar een prima oplossing waarmee alle partijen geholpen zijn. Wel zo fijn als je naast elkaar woont.