Hoe mediation meer oplost dan alleen een conflict

man praten met de buren

Annie en Sjaak krijgen nieuwe buren waarvan zij veel overlast ervaren

Annie en Sjaak wonen in een twee-onder-een kap. Daar wonen zij ruim 65 jaar. De kinderen zijn er geboren en nu zijn de kleinkinderen er kind aan huis. Althans, dat was het geval voor corona uitbrak. Nu zijn Annie en Sjaak erg voorzichtig in hun contacten. Zij zijn allebei hartpatiënt en behoren tot de risicogroep, ook vanwege hun leeftijd.

Begin 2021 krijgen Annie en Sjaak nieuwe buren

Daarvan ondervinden zij veel overlast. Niet door de buren zelf, maar vooral door de grootschalige verbouwing die volgt. Geluidsoverlast, werklui die steeds door de voortuin banjeren. Als er ook opeens een schutting staat op de erfgrens, waarbij hun achtertuin schade oploopt en het groene uitzicht wordt ingenomen door een houten schutting, is de maat vol voor Sjaak. Hij haalt verhaal bij de nieuwe buurman. Die reageert in Sjaak zijn ogen ongeïnteresseerd en bits en zegt dat het normaal is om een schutting te plaatsen. Hij durft zelfs voor te stellen dat Sjaak en Annie daaraan meebetalen. Sjaak briest nooit mee te zullen betalen aan de schutting en juist vergoeding te eisen van de buurman voor zijn vernielde tuin. Na deze confrontatie belt Sjaak met een jurist van Stichting Achmea Rechtsbijstand.

Onze jurist merkt al snel dat Sjaak helemaal niet op een conflict zit te wachten

De wereld van Sjaak en Annie is al zo klein geworden door corona. Ze maken zich daarnaast zorgen om hun gezondheid en de gezondheid van de mensen die ze liefhebben. Alles bij elkaar levert het hen veel stress. Daarom stelt onze jurist voor om – als de buren dit ook een goed idee lijkt – met mediation te proberen om er samen uit te komen. De buren – Sander en Merel – werken graag mee aan deze mediation. Ook zij liggen wakker van het conflict. En willen niets liever dan op goede voet staan met hun nieuwe buren.

Al uit het eerste gesprek blijkt dat Annie en Sjaak zich niet gezien en serieus genomen voelen door Sander en Merel. De verbouwing is niet aangekondigd en opeens staat er een schutting. Sander en Merel voelen zich op hun beurt niet welkom. Zij proberen in contact te komen met de buren, maar er wordt niet open gedaan als zij aanbellen, terwijl de buren wel thuis zijn. Dankzij mediation leren de buren van elkaar dat Annie en Sjaak vooral angstig zijn voor contact met anderen in verband met Corona. Daarom doen zij voor niemand de deur open. Ook niet voor de buren.

Sander werkt op zijn beurt heel hard op de intensive care afdeling van het plaatselijke ziekenhuis. Het harde werken én de intensieve verbouwing thuis eisen zijn tol. Hierdoor reageert Sander soms intenser en bruusker dan bedoeld.

Na één gesprek is van een conflict over de schutting geen sprake meer

De buren leren elkaar kennen als redelijke en zelfs prettige mensen. Er ontstaat wederzijds begrip voor elkaars situatie en de wijze waarop de buren naar elkaar reageren. Uiteindelijk geeft Sander zelfs aan voor Sjaak en Annie klaar te staan bij zorgen over hun gezondheid. En Annie vertelt op de kinderen van Sander en Merel te willen passen, als zij omhoog zitten.

De rekening van de schutting is uiteindelijk geen enkele issue meer. Deze is gedeeld en daarmee is het oorspronkelijke probleem opgelost. Daarvoor in de plaats is juist een fijne onderlinge relatie ontstaan.