Hoe goede bedoelingen tot ontslag kunnen leiden

vrouw doet mantelzorg

Anja werkt als hulp in de huishouding voor een thuishulporganisatie

Dagelijks helpt zij mensen die vanwege lichamelijke of geestelijke beperkingen niet zelf hun huis kunnen schoonmaken. Zo ook bij de 75-jarige Riet.

Als Anja op vrijdag bij Riet schoonmaakt, ontvangt Riet een positieve uitslag van zijn coronatest. Anja wist niet dat Riet mogelijk besmet was en weet niet zo goed wat te doen. Dus belt zij haar werkgever en legt uit wat het geval is. De werkgever vertelt aan Anja dat zij direct moet stoppen met werken bij Riet. Daarnaast krijgt Anja te horen dat ze ook op maandag, dus na het weekend, niet bij Riet mag schoonmaken. Anja legt dat ook aan Riet uit en vertrekt daarna.

Op maandag gaat Anja niet aan de slag bij Riet

Zoals is afgesproken met haar werkgever. Dit adres slaat zij over en zij gaat richting haar volgende cliënt, Theresa. Als Anja boven een was in de trommel stopt, wordt zij gebeld door haar leidinggevende. Telefonisch wordt zij ontslagen, zelfs op staande voet! Met als reden dat Anja de regels aan haar laars lapt en corona niet serieus neemt.

Anja is met stomheid geslagen

Al jarenlang doet zij haar werk met veel plezier, ze krijgt veel dankbaarheid van de mensen die ze helpt. Ook heeft zij zich naar eigen zeggen juist aan de afspraken gehouden. Ze is er erg verdrietig om en denkt na over welke stappen ze kan zetten.

Anja is het niet eens met haar ontslag en neemt contact op met onze jurist

Deze merkt al snel dat niet duidelijk aan Anja is gecommuniceerd dat zij die hele week niet mocht werken, dus ook niet bij andere cliënten. Iets dat wél de verantwoordelijkheid is van een werkgever. In het geval van Anja is er tegen haar gezegd: ‘maandag mag je niet bij Riet werken.’

Onze jurist stelt vast dat het gaat om miscommunicatie

Voor Anja was het niet duidelijk wat er van haar werd verwacht, van kwade opzet is zeker geen sprake, ook niet van ernstig verwijtbaar gedrag. En dat is wel nodig om iemand op staande voet te ontslaan. Daarop neemt onze jurist contact op met de thuishulporganisatie. Dat helpt!

De thuishulporganisatie trekt het ontslag in

Helaas is de werksfeer wel erg verstoord geraakt door dit voorval. Onze jurist zorgt ervoor dat Anja een prima regeling ontvangt; een vaststellingsovereenkomst én een ontslagvergoeding. Inmiddels helpt Anja weer met veel plezier hulpbehoevenden, alleen dan via een andere thuishulporganisatie.