Met de camper op pad, of toch niet?

Ilse koopt in het voorjaar van 2021 een mooie camper

Zij heeft lang gezocht naar een model waarmee zij mag rijden. Met haar B-rijbewijs mag zij namelijk een voertuig van maximaal 3.500 kilogram besturen. ‘Met deze zit dat helemaal goed’, benadrukt de verkoper haar. ‘Dit model weegt 3.100 kilogram, perfect voor jouw rijbewijs.’

Te zwaar beladen

Na de koop realiseert Ilse zich dat zij een voertuig van maximaal 3.500 kilogram mag besturen, inclusief bagage en passagiers. Zij schrikt zich een ongeluk als ze uitrekent wat dit betekent. Zij is van plan om met 4 personen te reizen, de fietsen mee te nemen en nog flink wat andere bagage. Dan gaat zij ruim over de toegestane 3.500 kilogram. Om die reden wil zij de koop ontbinden. Maar de verkoper voelt zich niet verantwoordelijk en werkt hieraan niet mee. Ilse schakelt de hulp in van Stichting Achmea Rechtsbijstand.

Specialisten buigen zich over de verkoop

Na bestudering van de situatie en contact met zowel Ilse als de verkopende partij denkt de jurist van Stichting Achmea Rechtsbijstand goede argumenten te hebben in het voordeel van Ilse. Maar een eerdere uitspraak van een rechter waarnaar ze kunnen verwijzen ontbreekt. Daarop besluit de jurist deze zaak voor te leggen aan de Geschillencommissie. Deze onafhankelijke commissie kan snel uitspraak doen in het geval van conflicten rondom aankoop van diensten en goederen bij veel aangesloten leveranciers, zoals ook de aankoop van een camper. Ideaal in het geval van Ilse, want zij wil zo snel mogelijk rondtoeren.

Versneld uitspraak

De Geschillencommissie bestudeert het conflict tussen Ilse en de verkoper van de camper en beslist in het voordeel van Ilse. De camper overstijgt het aantal toegestane kilogram voor een B-rijbewijs bij normaal gebruik. Aangezien Ilse specifiek zocht naar een camper waarmee zij met een gebruikelijk aantal passagiers en hun bagage mag rijden én de verkoper hiervan afwist, oordeelt de commissie dat de koop mag worden ontbonden. Het aankoopbedrag is teruggestort en inmiddels rijdt Ilse tevreden rond in een camper die wel voldoet aan de voorwaarden van haar rijbewijs.