Door een te late PCR-uitslag je vakantie mislopen?

Peter en Kimi boekten een vakantie naar Griekenland

De overheid geeft vanaf de zomerperiode tot 1 oktober iedereen de kans om zich kosteloos te laten testen, als een vakantieland vraagt om een PCR-test. Hiervoor sluit de overheid een contract met een aantal commerciële partijen. Kwaliteitsafspraken, zoals een testuitslag binnen 24 uur nadat je bent getest, zijn onderdeel van de afspraken. Dat is belangrijk, want zonder deze testuitslag word je bijvoorbeeld niet toegelaten tot een vliegtuig.

Helaas blijkt in de praktijk dat niet ieder testbedrijf aan de kwaliteitsafspraak kan voldoen. Met als gevolg dat reizigers niet mogen vertrekken vanaf de luchthaven. Wij ontvangen diverse meldingen van klanten die dit is overkomen. Uiteraard een heel vervelende situatie. Mensen mogen naar hun vakantiebestemming, zijn daar ook enorm aan toe en dan gaat het mis met het testen.

Zoals bij Peter en Kimi, zij boekten een vakantie naar Griekenland

Om op deze bestemming te vliegen hebben zij allebei een negatieve PCR-testuitslag nodig. Zij laten zich 27 uur voor vertrek dan ook testen, maar na 24 uur is de uitslag nog niet ontvangen. Het testbedrijf is niet bereikbaar. Ook op de website van het testbedrijf staat onduidelijke informatie. Peter en Kimi besluiten toch maar naar de luchthaven te vertrekken, wellicht komt de testuitslag alsnog binnen. Helaas blijft de testuitslag ook daar uit en missen zij hun vlucht naar Griekenland.

Dan komt de vraag over de kosten; wie betaalt er voor deze misgelopen vakantie?

Iedereen wijst naar elkaar. De luchtvaartmaatschappij én de reisorganisatie wijzen naar Peter en Kimi, zij zijn zelf verantwoordelijk voor een tijdige testuitslag. Ook het testbedrijf zegt niet verantwoordelijk te zijn omdat zij aansprakelijkheid hebben uitgesloten. Daarmee hebben zij geen verplichting om tijdig een testuitslag te verzorgen. Kortom, wie betaalt de schade?

Uiteindelijk is het testbedrijf hiervoor verantwoordelijk

Zij houden zich niet aan de kwaliteitsafspraken met de overheid. Naast dat de overheid de testbedrijven heeft opgelegd dat zij schade moeten vergoeden wanneer er iets misgaat, is het uitsluiten van aansprakelijkheid ten opzichte van een consument onredelijk. Tijd is essentieel bij dit soort testuitslagen en het testbedrijf moet er voor instaan dat de uitslag tijdig volgt om op vakantie te kunnen. Het testbedrijf is in principe ook aan te spreken voor de gederfde vakantiedagen, al is het in de praktijk vaak mogelijk om de vakantiedagen in te trekken en opnieuw in te zetten op een later moment. Het testbedrijf betaalt uiteindelijk de geleden schade aan Peter en Kimi. Daarmee hebben zij hun vakantie niet terug, maar kunnen wel een volgende vakantie boeken.