Trends en ontwikkelingen in corona

Juridische barometer

Corona nog steeds oorzaak van veel juridische hulpvragen

Ook in het jaar 2021 zien we nog de effecten van corona in de juridische hulpvragen. Of het nu gaat om dreigend ontslag door een tekort aan werk, het annuleren van een geboekte reis, of oplopende gemoederen door het vele thuiswerken, corona speelt nog altijd een belangrijke rol als het gaat om juridische problemen. Hoewel veel minder dan in 2020, kregen we in 2021 5.227 hulpvragen met een directe link naar corona.

Vakantie leidt tot de meeste hulpvragen

Waar vakantie vooral ontspanning moet brengen, bracht het ons net als het jaar ervoor ook in 2021 meer zorgen dan gehoopt. Een toenemend aantal besmettingen leidde in de zomer van 2021 en in de maanden november en december tot aanvullende maatregelen in eigen land, maar ook in de landen om ons heen. En waar maatregelen worden genomen volgen geschillen, hebben we inmiddels geleerd.

Zo werd een flink aantal mensen afgelopen zomer geweigerd door vliegmaatschappijen doordat de juiste formulieren ontbraken. Met name foutieve coronatesten (een andere testuitslag dan een PCR-testuitslag) bleken reden van weigering. Maar ook het ontbreken van een volledig ingevuld traceringsformulier voor reizigers zorgde voor weigering voor vertrek naar de plaats van bestemming. Zo’n formulier is verplicht in bepaalde landen. En wordt gebruikt voor contactonderzoek wanneer reizigers zijn blootgesteld aan corona tijdens hun reis.

Ook geschillen over overeenkomsten en corona zorgen voor conflicten

Denk bijvoorbeeld aan bijeenkomsten die noodgedwongen geannuleerd of verzet moeten worden. Dan kan er onenigheid ontstaan over de voorwaarden. Bijvoorbeeld in het geval van het annuleren van een bruiloft. Als een accommodatie al kosten heeft gemaakt, moet het toekomstige bruidspaar dan daaraan meebetalen?

Of als door leveringsproblemen een bank of keuken later wordt geleverd dan vooraf afgesproken. Ook zien we dat het (ver)bouwen van een woning over het algemeen duurder is geworden (de grondstofprijzen stijgen) én dat het vaak langer duurt veroorzaakt door leveringsproblemen van materialen en personeel dat uitvalt door corona. Dit kan een bron zijn voor juridische geschillen.

Tips van onze jurist

  1. Ga wijs op reis als je op vakantie gaat naar het buitenland 
    Lees hier onze tips
  2. Het Coronavirus leidt tot veel vragen over vakanties 
    Lees hier de veel gestelde vragen + antwoorden

Top 5 zaken door corona