Kan ik een arts aansprakelijk stellen als hij mij niet wil testen op het coronavirus?

Je hoest al een paar dagen, hebt keelpijn en je denkt dat je koorts hebt. De mogelijkheid dat je ook het coronavirus (COVID-19) hebt opgelopen schiet vaak door je gedachten. Je belt met je huisarts, want je wilt je graag hierop laten testen. Na een paar vragen aan je gesteld te hebben, zegt de huisarts dat je helaas niet in aanmerking komt voor een test. Kan je je arts aansprakelijk stellen omdat hij geen test wil afnemen?

Nee, je kan je (huis)arts niet aansprakelijk stellen

Een arts is namelijk alleen aansprakelijk als hij niet volgens de professionele norm heeft gehandeld. Dit is in de wet zo bepaald. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een arts niet werkt volgens de dan geldende richtlijn of protocol op dit gebied. Op dit moment is dat de richtlijn die is opgesteld door het RIVM.

De huisarts volgt de richtlijn van het RIVM

Op dit moment wordt niet iedereen meer getest. De (huis)arts mag zelf bepalen of iemand wel of niet getest moet worden. Op dit moment worden alleen nog mensen uit zogenaamde kwetsbare groepen getest. Dit zijn mensen die meer risico lopen om ernstig ziek te worden van het coronavirus. Het RIVM heeft in zijn richtlijn bepaald dat alleen deze mensen nog getest worden en dat de (huis)arts mag bepalen wie dit zijn. Je kan zelf dus geen test afdwingen.

Wat kunt u wel doen?

Houd uiteraard uw eigen gezondheid goed in de gaten en blijf thuis. Worden uw klachten erger en loopt uw gezondheid gevaar, dan kunt u natuurlijk opnieuw uw (huis)arts bellen. Deze zal uw situatie dan weer opnieuw beoordelen.