Code Rood vanwege Corona: kan ik mijn reis annuleren, omboeken of kan ik terugreizen?

Vanwege corona geldt voor bepaalde landen een negatief reisadvies, namelijk code rood. Wat betekent dit precies? Code rood betekent dat het Ministerie van Buitenlandse zaken vanwege zeer ernstige veiligheidsrisico’s adviseert om helemaal niet meer naar het gebied te reizen. Een reisadvies is niet bindend, in tegenstelling tot wat veel mensen vaak denken. Het is en blijft een advies. Het is dus niet verboden of strafbaar om te reizen. Dit betekent dat je uiteindelijk als reiziger zelf de verantwoordelijkheid hebt en zelf het besluit neemt om een reis wel of niet door te laten gaan.

Gevolgen van reizen naar een 'Code Rood-gebied'

Zeker verzekeringstechnisch gezien. Als je reist naar een gebied met Code Rood, loop je als reiziger het risico dat je niet verzekerd bent vanuit de reisverzekering. Ga dus van tevoren goed na bij jouw reisverzekeraar of dit het geval is. Moet je hoe dan ook afreizen naar een rood risicogebied? Dan is het goed om te weten dat er speciale verzekeraars zijn die wel een verzekering aanbieden voor dat risicogebied. Dat is vaak een tijdelijke en duurdere reisverzekering. 

Was je al op reis toen het reisadvies negatief werd? 

Dan ben je vaak wel gewoon verzekerd op je reisverzekering. Let op: vaak verwacht een verzekeraar wel dat je het negatieve reisgebied zo snel als mogelijk weer verlaat en terugkeert naar huis en dat je dus geen onnodig langer risico neemt. 

Kun je een reis annuleren naar een rood risicogebied en krijg je dan je geld terug?

Meestal is dat niet het geval onder de 'standaard' annuleringsverzekering. Dat is zo, omdat een annuleringsverzekering alleen risico’s dekt van jouzelf (zoals een ziekte) of van jouw eigen directe omgeving (zoals een sterfgeval). Wel is het zo dat sommige all-risk verzekeraars in dit geval wel een (gedeeltelijke) dekking bieden. Vaak is er voor jou als reiziger toch een 'geld terug optie' – ook als jouw annuleringsverzekering die optie niet biedt- , namelijk: via jouw reisorganisatie. Dit geldt vaak alleen bij het boeken van een volledige pakketreis. Als reiziger krijg je dan vaak geld terug of mag je kosteloos omboeken. 

Mag ik terugreizen naar Nederland?

De meeste Nederlandse reizigers die in een 'rood' gebied zijn, mogen gewoon terug naar Nederland reizen. Stel nu dat je ter plaatse in quarantaine moet, worden extra hotel- en verblijfkosten dan gedekt door een reisverzekering? Dit is vaak wel zo. Het is ook aan te raden om dan een reisverzekering te hebben, omdat een reisorganisatie maar maximaal 3 extra hotelovernachtingen met eten en drinken als ook de terugvlucht hoeft te vergoeden en regelen. Extra hotelovernachtingen en/of eten en drinken moet je als reiziger dus zelf bekostigen, tenzij je reisverzekeraar daar dus dekking voor biedt. Een annuleringsverzekering helpt je vaak niet, omdat je zelf niet ziek bent. Stel dat je nu in rood gebied bent en daar het COVID-19 virus oploopt en daardoor niet kan reizen (omdat je in quarantaine zit), dan helpt je annuleringsverzekering juist vaak wel, omdat je ziek bent. 

Advies voor nieuwe reizen: check extra je verzekering

Al met al goed om te weten dat een reis- en ook een annuleringsverzekering producten zijn met veel verschillende opties. De dekking en de optionele aanvullingen verschillen per verzekeraar. Neem voor je een reis wil boeken daarom contact op met jouw verzekeraar of bekijk de verzekeringsvoorwaarden goed na. Zo voorkom je verrassingen achteraf. Een vakantie kun je dus in feite op dit moment gewoon ‘veilig’ boeken, maar zorg er wel voor dat je goed verzekerd bent en kiest voor een uitgebreide dekking waar ook een negatief reisadvies onder valt.