Overlast door overhangende takken
Terug naar het overzicht
Overhangende takken zijn veel mensen een doorn in het oog. Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) ontvangt steeds meer meldingen van overlast van overhangende takken. Sinds 2014 is de toename zelfs 61%. De samenleving verhardt, mensen willen vaker weten wat hun rechten zijn en weten de weg naar hun rechtshulpverlener steeds sneller te vinden.
Wat kunt u doen als u te maken krijgt met overlast door overhangende takken?
Bij SAR ontvangen we vooral in het groeiseizoen veel vragen van klanten die willen weten wat ze het beste kunnen doen bij overlast door overhangende takken. Victor van Loon, jurist burenrecht bij Stichting Achmea Rechtsbijstand, geeft antwoord op deze vraag.
“Een gesprek met de buren is doorgaans de beste start. Maak het bespreekbaar, want de kans is groot dat u er samen best uitkomt. Misschien heeft de ‘veroorzaker’ niet eens in de gaten dat zijn beplanting overlast veroorzaakt.
Mocht dat echt geen optie zijn, dan is het goed om te weten dat u in ieder geval niet zomaar zelf de beplanting van uw buren mag terugsnoeien. De wet schijft voor dat u eerst uw buren schriftelijk moet vragen te snoeien. Pas als zij dat na een redelijke termijn niet doen, mag u zelf met de snoeischaar aan de slag. Pas hierbij wel op: eventuele schade die u toebrengt aan de betreffende boom of plant mag de eigenaar op u verhalen. U moet dus zorgvuldig te werk gaan. Advies van een deskundige inwinnen is daarom soms noodzakelijk.
Daarnaast moeten we er in ons land rekening mee houden dat we in Nederland doorgaans dicht op elkaar wonen. Dat betekent niet dat we elkaar nergens op aan mogen spreken, maar enige mate van verdraagzaamheid naar elkaar scheelt een hoop frustratie én het houdt de goede relatie met de buren in stand. Mocht u er samen echt niet uitkomen, dan kunt u natuurlijk altijd de juridische mogelijkheden bespreken met uw juridisch adviseur.”
Waar kunt u op letten om overlast door overhangende takken te voorkomen?
Natuurlijk wilt u zelf altijd een ander zo min mogelijk tot last zijn. Als u zelf van veel groen in uw tuin houdt, is het raadzaam om in elk geval de regels voor het planten van bomen en heesters na te leven. Voor het plaatsen van bomen die hoger zijn dan twee meter geldt een minimale afstand van 2 meter tot aan de erfgrens met uw buren. Voor heesters is dit 50 centimeter. Let op: deze afstand kan per gemeente verschillen. Kijk hiervoor in de algemene plaatselijke verordening. Die vindt u op de website van uw gemeente
Maar ook bomen of heesters die op de juiste afstand tot de erfgrens staan, kunnen hinderlijk zijn voor uw buren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overhangende takken. Met het oog op een fijne verstandhouding met uw buren is het aan te bevelen om van tijd tot tijd de beplanting in uw tuin na te lopen. En stel u zelf bij het onderhoud van uw tuin de vraag: wat zou ik ervan vinden als takken van mijn buren over mijn perceel zouden hangen?
Wist u dat… het ook niet is toegestaan vruchten en bloemen van overhangende takken te plukken
Als het boven uw tuin hangt, is het niet automatisch uw eigendom. Pas wanneer die lekkere rijpe appel of peer op uw erf valt, is hij voor u.
3-8-2017 / Consument & Wonen